Οι ταινίες μας

Πολιορκία
    Η επόμενη ταινία που θα προβληθεί είναι η νέα ταινία του Βασίλη Τσικάρα "Πολιορκία" η οποία βασίζεται σε αληθινή ιστορία του 1821.   Πολιορκία   ΔΕΥΤΕΡΑ 25/3: 19.00 & 21.00 ΤΡΙΤΗ 26/3: 21.00   Γενική είσοδος 6 ευρώ ΕΙΔΙΚΗ Π...

Φερνάντο Πεσσόα – Ο αναρχικός τραπεζίτης

 Φερνάντο Πεσσόα – Ο αναρχικός τραπεζίτης.

Το διήγημα με τον προκλητικό για την κοινή λογική τίτλο "Ο αναρχικός τραπεζίτης" δημοσιεύεται για πρώτη φορά το 1922. Παραβολή, διαλεκτική σάτιρα, υποδειγματικό οικοδόμημα μιας αυστηρής επαγωγικής λογικής, διαθέτει την εγγενή επικαιρότητα που χαρακτηρίζει ολόκληρο το έργο του Πεσσόα.
Στους αντίποδες του "Βιβλίου της ανησυχίας", "Ο αναρχικός τραπεζίτης" πραγματεύεται την πρακτική πλευρά της ζωής: την κοινωνία και τα επινοήματά της, το χρήμα, την άσκηση της εξουσίας και τους νόμους της. Ο Πεσσόα δίνει αύτη τη φορά τον λόγο στο πολιτικό ετερώνυμο του ποιητή. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

---

Είναι δυνατό να είναι κάποιος συγχρόνως πλούσιος και δαιμόνιος τραπεζίτης κι ένας ολοκληρωμένος αναρχικός που πολεμά για την απελευθέρωση της κοινωνίας; Σύμφωνα με τον Πεσσόα, ναι. Πώς το σχολιάζετε;     

Το διήγημα αυτό εντάσσεται στον κύκλο «των διηγημάτων της λογικής». Ο αναρχικός που παραμένει πιστός στην ιδεολογία του και ταυτόχρονα επιλέγει συνειδητά να γίνει τραπεζίτης κατακτώντας με αυτό τον τρόπο το πολυπόθητο αγαθό της ελευθερίας δεν περιέχει, κατά τον Πεσσόα, καμιά αντίθεση. Τον Πεσσόα δεν τον ενδιαφέρουν οι συλλογικές λύσεις, αλλά οι ατομικές. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την αμείλικτη λογική του, αφενός για να ανατρέψει τις καθιερωμένες δοξασίες και αφετέρου για να δημιουργήσει με την εκκεντρική σκέψη και την προκλητική συλλογιστική του, τον δικό του αιρετικό δρόμο προς την ελευθερία.

(Μαρία Παπαδήμα, συνέντευξη στον Γιάννη Μπασκόζο: Ο Πεσόα στην εποχή της υποψίας)

---

Ο Πεσσόα εξηγεί με μοναδικό τρόπο τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος και να πραγματώνεις την ιδεολογία σου. Σε αυτό το μνημείο σοφιστείας και ειρωνείας, μας δείχνει πού μπορεί να φτάσει μια ιδέα, αν την τραβήξεις ως το τέλος.  

Δεν πρόκειται για πολιτικό εγχειρίδιο αλλά για μια διαλεκτική σάτιρα που κυκλοφόρησε σε μια δύσκολη ιστορική στιγμή για την Πορτογαλία. Ο Πεσσόα, συνδυάζει δύο οξύμωρες ιδιότητες, για να εκφράσει τον κοινωνικό του προβληματισμό. Μέσα από "Σωκρατικούς διαλόγους", προσπαθεί να πείσει τον συνομιλητή του ότι η αναρχία, είναι πραγματοποιήσιμη, μόνο σε ατομικό επίπεδο. 

 

Για τον “Αναρχικό Τραπεζίτη”, η ελευθερία είναι το κυριότερο αγαθό στη ζωή του ανθρώπου. 

Ο τρόπος για να κατακτήσει αυτήν την ελευθερία, είναι να υποτάξει τις κοινωνικές επινοήσεις,  που ασκούν αρνητική επιρροή στην λειτουργία του ανθρώπου, στο πλαίσιο της κοινωνίας.

Κατάφερε λοιπόν να γίνει τόσο πλούσιος, ώστε ελευθερώθηκε από το χρήμα! Ο τραπεζίτης, ισχυρίζεται ότι έτσι απέκτησε την κοινωνική ελευθερία, το στόχο δηλαδή του αναρχισμού.

 

Πηγές:

https://www.oanagnostis.gr/%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%83%CF%8C%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82/

 http://provocateur.gr/out-about/13246/anarxikos-trapeziths

 http://popaganda.gr/diavasame-fernanto-pessoa-o-anarchikos-trapezitis/    

Φερνάντο Πεσσόα – Ο αναρχικός τραπεζίτης