Οι ταινίες μας

Πολιορκία
    Η επόμενη ταινία που θα προβληθεί είναι η νέα ταινία του Βασίλη Τσικάρα "Πολιορκία" η οποία βασίζεται σε αληθινή ιστορία του 1821.   Πολιορκία   ΔΕΥΤΕΡΑ 25/3: 19.00 & 21.00 ΤΡΙΤΗ 26/3: 21.00   Γενική είσοδος 6 ευρώ ΕΙΔΙΚΗ Π...

Ουίλιαμ Σαίξπηρ – Ο Έμπορος της Βενετίας

 Ουίλιαμ Σαίξπηρ – Ο Έμπορος της Βενετίας.

 Ο Έμπορος της Βενετίας είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Υπολογίζεται ότι γράφτηκε μεταξύ 1594 και 1597. Αν και ανήκει στις "κωμωδίες" του Σαίξπηρ, έγινε πιο γνωστό για τις δραματικές του σκηνές, όπως η σκηνή στο δικαστήριο, αλλά και για τη σκιαγράφηση του χαρακτήρα του Εβραίου Σάιλοκ, που θέτει ερωτήματα αντισημιτισμού.

 Ο τίτλος του έργου αναφέρεται στον έμπορο Αντόνιο κι όχι στον ανταγωνιστή του, τον Εβραίο τοκογλύφο Σάιλοκ. Ο Σάιλοκ είναι ένας πολύπαθος χαρακτήρας, αλλά είναι κι αυτός που προκαλεί το μαρτύριο του Αντόνιο, με αποτέλεσμα η απέχθεια ή η συμπάθεια για το πρόσωπό του να επαφίεται στην κρίση του κοινού.

 Η μεγαλοφυΐα του ποιητή στον «Έμπορο» πήρε αυτό το στοιχείο του μύθου με το ομόλογο και τη λύτρα ανθρώπινο κρέας, το δραματοποίησε και το ΄φερε στο φως της σκηνής, αντιμέτωπους, ενώπιος ενωπίω τον νόμο της πολιτείας - πολιτείας εμπόρων - με το δίκαιον του τοκογλύφου. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

 [...] Ο εύπορος έμπορος Αντόνιο μη έχοντας τη συγκεκριμένη στιγμή ρευστό για να εξυπηρετήσει τον προστατευόμενό του Μπασάνιο ο οποίος θέλει να πάει στο Μπελμόντο να δοκιμάσει την τύχη του στον γρίφο που άφησε ο πατέρας της ωραίας κληρονόμου Πόρσια και να κερδίσει την αγάπη της, αναγκάζεται να δανειστεί χρήματα από τον Εβραίο τοκογλύφο Σάυλοκ.

Στην παράλληλη ιστορία, η κόρη του Σάυλοκ Τζέσικα ερωτεύεται έναν χριστιανό, φίλο του Μπασάνιο, και φεύγει παίρνοντας όσα κοσμήματα και χρήματα υπάρχουν στο σπίτι του πατέρα της.

Ο Αντόνιο δεν μπορεί να πληρώσει όταν φτάνει η ώρα, και ο Σάυλοκ εξοργισμένος από την φυγή της κόρης του αλλά και γενικά από τον τρόπο με τον οποίο του φέρονται οι χριστιανοί, ζητάει από το δικαστήριο να εισπράξει ένα κομμάτι από την σάρκα του Αντόνιο όπως ακριβώς ήταν η συμφωνία. Η ζωή του εμπόρου θα κινδυνέψει αλλά η δικονομική λύση θα δοθεί από έναν δήθεν νεαρό σοφό καθηγητή που έρχεται από άλλη πόλη. [...] (από την εισαγωγή του βιβλίου)

Ουίλιαμ Σαίξπηρ – Ο Έμπορος της Βενετίας