Οι ταινίες μας

"Ράλφ Εναντίον Ίντερνετ" και "Ψυχρή Καταδίωξη"
Οι προβολές μας συνεχίζονται με την ταινία "Ράλφ Εναντίον Ίντερνετ" για τους μικρούς μας φίλους και την περιπέτεια δράσης "Ψυχρή Καταδίωξη" !   Ράλφ Εναντίον Ίντερνετ (Ralph Breaks the Internet)   ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΜΕΝΟ ΠΑΡΑ...

Βιογραφικό Γιώργου Χειμωνά

Γιώργος Χειμωνάς   
Ο Γιώργος Χειμωνάς (1938 - 2000) ήταν Έλληνας πεζογράφος. Σπούδασε ιατρική σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Συνέχισε στο Παρίσι όπου ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και στη Νευρογλωσσολογία. Επέστρεψε στην Ελλάδα και έζησε στην Αθήνα όπου και απεβίωσε στις 28.Φεβρουαρίου 2000.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου «Πεισίστρατος»
Γεννήθηκα στην Καβάλα. Από παιδί έζησα στην Θεσσαλονίκη, μέχρι το 1962 που εγκαταστάθηκα μόνιμα στην Αθήνα. Σπούδασα ιατρική στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Παρισιού. Τα βιβλία μου είναι ο «Πεισίστρατος» (το μοναδικό που εκδόθηκε στην Θεσσαλονίκη, 1960) «Η Εκδρομή» (1964, β’ έκδοση 1976), το «Μυθιστόρημα» (1966, β’ έκδοση 1976), «Ο Γιατρός Ινεότης» (1971, β’ έκδοση 1977), «Ο Γάμος» (1974, β’ έκδοση 1977), «Ο Αδελφός» (1975, β’ έκδοση 1978), «Οι Χτίστες» (1979) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.
 
Ο Πεισίστρατος. Ήμουν έφηβος όταν πρωτόγραψα τον "Πεισίστρατο", γύρω στα 1957. Εκδόθηκε τρία χρόνια αργότερα, χάρη στο χρηματικό έπαθλο του Δήμου Θεσσαλονίκης και με λίγες προσθήκες από τις εν τω μεταξύ εμπειρίες μου του φοιτητού Ιατρικής. Πιστεύω πως η διαδρομή μου αρχίζει με το δεύτερο βιβλίο, την "Εκδρομή", γι' αυτό και δίσταζα να τον ξαναεκδώσω. Τον κρατούσα πάντα σαν ένα νεανικό βίωμα, εξομολογημένο μ' έναν "άξεστο" τρόπο. Αλλά αυτού του είδους η "άξεστη" γραφή θα συνεχισθεί και στα επόμενα βιβλία μου -και δίνω μιαν απόλυτα θετική έννοια σ' αυτή την λέξη, "άξεστος". Σημαίνει τον θαρραλέο, όσο και δύσκολο τρόπο, γεμάτο πέτρες και κινδύνους να χαθείς, να μιλάς για το πρόσωπο του ανθρώπου, τις αιματηρές σχέσεις του με τον άλλον και με το άλλο, για τα ανθρωποβόρα οράματα, τις "κατακόρυφες" θανάσιμε πράξεις. Πολλά από αυτά υπάρχουν ήδη στον "Πεισίστρατο". Πέρα όμως από αυτά, ο Πεισίστρατος, συγκεκριμένα, είναι η ιστορία ενός εφήβου που αγωνίζεται να υπάρξει και να δικαιωθεί μέσα σ' εκείνη την βουβή, εσπερινή Θεσσαλονίκη, με τη γνωστή της (για όσους την ζήσαμε από παιδιά) πολύτιμή αθλιότητα. Και όχι απλά να δικαιωθεί -αλλά να δικαιωθεί σαν μια δαιμονική ιδιοφυία. Το "υπερβολικό διήγημα" που, φαινομενικά, είναι όλος ο κόσμος κι όλη η μανία αυτού του εφήβου, είναι ο φοβερός κόπος και η ανήμερη μανία του να γίνει ο βασιλιάς της Καρθαγένης.
  
 
 Αυτοβιογραφικό, φιλοσοφικό, σουρεαλιστικό κείμενο, με λόγο γραμματικά ανοίκειο, βιωματικά ξένο και συντακτικά ατιθάσευτο. Άτακτη και άναρχη γραφή (απουσία σημείων στίξης). Ά-λογο και παράδοξο.
Εναλλαγή μνήμης γεγονότων και καταστάσεων που έζησε ως νέος στην Θεσσαλονίκη και διάλογου του αφηγητή με έναν εναλλακτικό εαυτό, μια τυραννική και βασανιστική συνείδηση.
(Εξ ου και το όνομα Πεισίστρατος. Ο Πεισίστρατος ήταν τύραννος και γιος του Ιπποκράτη. Ως φοιτητής ιατρικής ο Χειμωνάς θεωρητικά είναι απόγονος του Ιπποκράτη).
Κατά τον Freud, παράδοξα είναι όλα όσα, ενώ έπρεπε να μένουν κρυμμένα και μυστικά, έρχονται στο φως. Σκοτεινός τρόμος καταλαμβάνει τον άνθρωπο, όταν το απόκρυφο και το θεσμικά άρρητο αποκτήσει ομιλία, ώστε η συνείδηση να μπορέσει να το ακροαστεί. Η επίγνωση της θραύσης της ακεραιότητας και της ζωτικής απειλής κλονίζουν τον ψυχισμό, που αισθάνεται δεσμώτης μιας “δαιμονικής δύναμης”.
 
 
                                                                                                Χρυσούλα Νεδέλκου